Volgens mij kent iedereen witlof met ham en kaas, samen met aardappelpuree. De voorgekookte witlof ingerold in de ham, geraspte kaas erover en gratineren in de oven. Echt een traditioneel witlof recept. Een aantal jaren geleden kwam ik deze variant tegen. Als je de witlof met beenham iets laat karameliseren, heb je een lekkere variatie om de witlof te bereiden. Laat bij de slager een mooie dikke plak beenham snijden, zoek een aantal mooi stevige witlof stronkjes uit en probeer het.
Ingrediënten
- olijfolie
- 20 g boter
- 4 stronkjes witlof
- 2 dikke plakken beenham
- 1 tl bruine suiker
- 200 ml witte wijn
- 1 handje rozijnen
- bieslook
- zout en peper
Verhit olie in een ruime koekenpan en voeg de boter toe. Halveer de stronkjes witlof en snijd de bittere kern eruit. Leg ze met de snijkant naar beneden in de pan en bak ze tot ze iets kleuren, even omdraaien zodat de witlof aan beide zijde kleuren. Voeg de ham toe en bak deze 2 minuten aan beide kanten. Het is wel even schikken in de pan om alles een plekje te geven zodat alles ook iets kleurt. Strooi de suiker in de pan en blus af met de witte wijn en strooi de rozijnen erover. Zo laat je de witlof met beenham karameliseren. Laat de witlof zachtjes een beetje garen en de wijn inkoken tot sausdikte. Snijd de bieslook fijn. Breng de witlof eventueel op smaak met zout en peper en strooi de fijngesneden bieslook erover. Lekker met aardappelpuree.
Eet smakelijk!