Dit is lekker, er zijn nu volop rijpe tomaten. Eenvoudig te maken en zo ontzettend lekker. Deze tarte tatin is natuurlijk goed als onderdeel van een diner, of bij een aperitief.
Ingrediënten:
- 7-10 rijpe tomaten afhankelijk van de grootte
- 15 gram boter
- 1 el olijfolie
- 2 el suiker
- 1 el balsamicoazijn
- 1 teentje knoflook in dunne plakjes
- verse tijm + extra om te serveren
- 1 rol bladerdeeg of 5 plakjes diepvriesbladerdeeg
Ook Nodig:
- een ovenbestendige koekenpan met dikke bodem van 26 cm Ø
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Snijd de tomaten in de lengte door. Snijd de zaadlijsten weg en verwijder ook de zaadjes. Bestrooi de helften met zout en peper.
- Smelt de boter samen met de olie in de koekenpan op middelhoog vuur. Strooi de suiker erin. Leg de tomaten dicht tegen elkaar, snijkant naar beneden, in de pan. Vul de pan helemaal met de tomaten.
- Rol ondertussen het het bladerdeeg uit met een deegroller zodat het de pan ruim kan bedekken.
- Bak de tomaten 8-10 min. Keer de tomaten om. Voeg de azijn toe en bak nog 5 min. of tot de schillen iets kleuren. Draai de tomaten nogmaals. Leg de knoflook en de tijm tussen de tomaten.
- Leg het deeg op de tomaten. Vouw het overhangende deeg over de tomaten en stop de randjes in onder de tomaten. Voorzichtig is heet…..
- Zet de koekenpan in de voorverwarmde oven en bak de tarte tatin ongeveer 30 minuten tot hij goudbruin is.
- Denk eraan de koekenpan is heet, ook de steel, als je het uit de oven haalt.
- Zet de pan 5 min. opzij om iets af te laten koelen. Draai de taart voorzichtig met je hand een slag zodat alle tomaten loskomen van de bodem.
- Leg een grote serveerschaal omgekeerd op de pan en keer de tarte tatin er in een keer op.
- Bestrooi eventueel met feta en de extra tijm.
Eet Smakelijk!