FullSizeRender 27

 

Overal kan je kant en klare spareribs kopen. Alleen even op warmen in de magnetron, gemak dient de mens. Maar zelf kruiden en vervolgens langzaam garen in de oven kan natuurlijk ook en geloof mij, het is zoveel lekkerder. Het kruiden is in 10 minuten gedaan, laten marineren kost wel tijd, (minstens drie uur) maar gebeurd verder vanzelf. En ja, de tijd in de oven is er ook nog. (ongeveer 2.5 uur). Maar ook dat gaat zoals het marineren verder vanzelf. Vervolgens zelf een heerlijke bijpassende saus maken. Daar heb je tenslotte prima de tijd voor. Maar dan heb je wel wat, och wat is dat lekker. zeer zeker de moeite waard. Heerlijk met een goede salade en gebakken aardappeltjes of frites.

Ingrediënten voor de spareribs

  • 2 grote spareribs (rauw bij de slager verkrijgbaar)
  • 1 el paprikapoeder
  • 0.5 el komijnzaad
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 el oregano
  • 1 el grof zeezout
  • 1 el bruine suiker

FullSizeRender 25

 

Je moet eerst het membraan van de spareribs (het vlies aan de holle kant van de ribben) zorgvuldig verwijderen voordat je kan beginnen. Als je het vlies laat zitten wordt de sparerib taai. Eventueel kan je dan de spareribs in tweeën snijden, past het makkelijker in de koelkast. Vermeng en stamp in een vijzel de specerijen en het zout goed. Dit kruidenmengel moet je rondom goed over de spareribs wrijven.

FullSizeRender 26

Laat ze dan minimaal 3 uur marineren. Zelf marineer ik dit altijd een avond van te voren en zet het in de koelkast afgedekt met een stukje folie. Verder afmaken kan dan de volgende dag. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg de ribben met de bolle kant naar boven op de bakplaat en giet circa 1 cm water op de bakplaat. Dek de spareribs af met aluminiumfolie en laat ze in circa 2,5 uur gaar worden.

FullSizeRender 24

Ondertussen kan je eventueel de saus maken.

BBQ saus foto

 

Ingrediënten voor de saus

  • 200 ml passata di pomodoro
  • 20 ml worcestershire saus
  • 2 el basterdsuiker
  • 1 el scherpe Franse mosterd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1.5 tl gemalen komijn
  • 1 takje tijm
  • 200 ml water

 

 

Laat alle ingrediënten circa 30 minuten zachtjes koken tot een glanzende saus. Verdun de saus eventueel met water. Verwijder de takjes tijm. Als de spareribs gaar zijn kan ze samen met de saus serveren, samen met gebakken aardappels of friet. Geef er een lekkere salade bij van diverse rauwkost groente.

Geniet van de spareribs, enne, met de handen eten mag.

 

 


Elma Helsloot

Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!