Mosterdsoep


mosterd soepie

Echt, die heerlijke mosterdsoep is heel goed zelf te maken. Dit is werkelijk een heerlijk recept, eenvoudig te maken en klaar binnen 20 minuten. Goed voor een makkelijke weekend maaltijdsoep maar kan ook prima als voorafje.

Ingrediënten

50 gram boter
60 gram witte bloem
125 ml kookroom
1 liter kippenbouillon
2 eetlepels grove mosterd
1 dunne prei
(eventueel) 100 gram magere spekreepjes, iets kleiner snijden

Snijdt de prei in de lengte doormidden en dan in zeer fijn in reepjes, zet het even opzij.

De spekreepjes even krokant uitbakken en leg deze ook apart op een stukje keukenpapier zodat het vet goed kan uitlekken.

mosterdsoep

We beginnen met een roux maken. Dat is reuze makkelijk en de basis voor veel soepen en sauzen.

Smelt langzaam de boter in een pan en zorg ervoor dat deze niet kleurt, voeg de bloem toen en roer met een houten lepel tot het een dikke massa wordt en laat de roux op een heel zacht vuur even garen, het mag niet kleuren. Indien dat wel een beetje gebeurt is het niet zo’n groot probleem, de soep wordt dat wat donkerder van kleur.  Als de bloem niet gaar is blijf je een melige smaak houden.

De bouillon verwarmen en beetje bij beetje bij de roux gieten, telkens als de bouillon goed is opgenomen en een gladde massa is, kan er weer wat bij. Blijf roeren, dit duurt ongeveer 10 minuten. (gebruik gerust een gard)

Indien de soep niet geheel klont vrij is kan je deze door een zeef halen, het is waarschijnlijk niet nodig, maar het is even een trucje om toch een goede gladde soep te krijgen.

Voeg de mosterd toe en vlak voor het serveren de room.

Doe ik elke kom wat van de uitgebakken spekjes. Schep de mosterdsoep erover, garneer de soep met de dunne prei reepjes. Stukje brood erbij met eventueel zelfgemaakte kruidenboter.

Eet smakelijk!