Het geheim om lekkere koekjes te bakken is Zeeuwse Bloem. Deze bloem is een fijne tarwebloem met een laag eiwitpercentage en een hoog zetmeel gehalte. Ideaal om te gebruiken voor alle soorten banket waarvan je wilt dat ze knapperig en bros van structuur worden. Waaronder dus koekjes in allerlei smaken en soorten.
Hier een mooi basis recept, welke ik vaak gebruik, soms met wat gehakte noten of wat grove, volkoren bloem erdoor. Beetje kaneel of kokos, ach er zijn voldoende variaties.
Ingrediënten:
- 130 gram witte basterd suiker
- 120 gram roomboter
- 1/2 ei
- 1/2 theelepel citroenrasp
- snufje zout
- 1/2 theelepel dubbelkoolzuur soda
- 200 gram Zeeuwse Bloem (of 100 gr zeeuws / 100 gr volkoren bloem)
- eventueel 40 gram gehakte noten (bijv. amandelen, walnoten)
Werkwijze:
Het makkelijkste vind ik altijd om al de ingrediënten van te voren af te wegen, zodat alles gereed staat. Het ei even klutsen, dat is makkelijker om dan ongeveer helft te gebruiken. Meng vervolgens de roomboter met de basterdsuiker en de citroenrasp. Als het begint te mengen kan je de helft van het geklutste ei toevoegen. Daarna kan de bloem erbij samen met het zout en de dubbelkoolzuur soda. Voeg tenslotte eventueel de gehakte noten erbij. Zodra het is goed door elkaar zit stoppen met mengen, het is geen beslag.
Rol van het deeg zgn pillen, mooie gladde rolletjes van ongeveer 4 cm doorsnede. Deze voor minstens 1 uur laten opstijven in de koelkast.
Oven voorverwarmen: 180° C
Vervolgens kan je deze pillen snijden in plakjes van 1/2 cm. De plakjes verdeel je over een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de koekjes in ongeveer 10 minuten lichtbruin. In een hetelucht oven kunnen er 2 bakplaten tegelijk, zet dan wel de temperatuur iets lager. 170° C bijvoorbeeld.
Weet dat elke oven anders bakt. Jij kent je oven het best, iets langer of iets korter bakken kan altijd. Het hangt echt van de oven af.
Vervolgens even wachten tot ze zijn afgekoeld, als dat lukt.
Lekker van genieten!