Tijdens een grijze dag vraagt alles in mij om de keuken in te duiken en iets lekkers te gaan bakken. Vandaag werden het kerstkransjes, nu moet ik mij dus inhouden om niet alles tegelijk op te eten….
Ook zin in? Hier vind je het originele, ouderwetse kerstkransjes recept.
Ik heb een kransjes steker gebruikt. Elke steker kan, rond, wel of niet gekarteld, wel of geen gaatje in het midden. De smaak wordt er niet minder om.
Ingrediënten:
- 80 gram witte basterdsuiker
- 140 gram roomboter
- 200 gram Zeeuwse bloem
- 1/2 ei
- 5 gram citroenrasp
- 1 gram dubbelkoolzuur soda (baking soda)
- snufje zout
Decoratie:
- 60 gram amandelschaafsel
- 40 gram grove kristalsuiker
Meng de roomboter, met de suiker, ei en de citroenrasp. Vervolgens kan je de bloem, samen met de making soda en het zout toevoegen. Meng het geheel tot een egaal deeg. Laat het deeg een aantal uren opstijven in de koelkast, dan is het makkelijker te verwerken.
Oven voorverwarmen tot 170°C
Rol het deeg uit op 3 mm dikte. Gebruik bloem om het deeg niet te laten plakken op je werkblad en/of je handen, de deegroller. Stuif wat bloem telkens op je werkblad en op het deeg, beide kanten dus. Herhaal dit indien nodig, Niks is vervelender, als alles overal aan vastplakt.
Ik heb een kransjes steker, met een doorsnee 5,5 cm Ø gebruikt. Leg de uitgestoken plakjes deeg dicht tegen elkaar op een met bloem (licht) bestoven werkblad.
Strijk de ongebakken koekjes goed met ei en bestrooi het met de geschaafde amandelen en de suiker. Met een roller dit voorzichtig vast rollen. Leg de ongebakken koekjes voorzichtig op een met bakpapier bekleedde bakplaat. (Ik gebruik een klein pallet mesje)
Schuif de gevulde bakplaten in de oven en bak de koekjes is ongeveer 9 minuten goudbruin.
Dat wordt smullen!