De lekkerste Mango jam maak je zelf.


Gisteren op de fiets naar de markt en daar kan ik mij bij de groentekraam nooit echt inhouden. In ons dorp is er helaas geen groenteboer. Daar heb ik een o.a. een paar mango’s gehaald en vanmorgen de jam gemaakt. Simpel en je hebt voordelig een aantal potten jam, waarvan je zeker weet dat er verder geen “zooi” in zit.

Ik had drie mango’s en heb daarvan ongeveer 700 gram klein gesneden mango stukjes. (de rest is voor vanavond voor het toetje). Mango is van zichzelf al zoet van smaak, ik heb maar 300 gram suiker toegevoegd en 3 uitgeperste limoenen. Mango heeft weinig pectine en het limoensap vult dat mooi aan. Zorg ervoor dat de potten waar je de jam straks in doet, schoon zijn, weken in de soda als je potten hergebruikt. Vervolgens steriliseer ze door ze in de oven te verhitten tot ongeveer 150° gedurende 10 minuten. De deksels doe ik in een pan met kokend water, maar in de oven erbij kan natuurlijk ook.

Begin met het schillen de mango en verwijder de pit, snijdt vervolgens de mango in kleine stukjes.
Voeg de suiker en het limoensap toe, breng dit aan de kook en kook de massa ongeveer 10 minuten. Als de jam stroperig wordt nog even doorkoken en dan kan de jam in de schone potten. Sluit de potten direct en laat het rustig afkoelen. Vervolgens heb je voorlopig heerlijke Mango jam.

Zo eenvoudig is het, lekker van genieten.