Kruidige Tomatensaus


Er zijn in deze tijd van het jaar volop verse tomaten en ze kunnen zo lekker ruiken. Dit recept is echt een lekkere om al die tomaten te gaan gebruiken. Gelijk heb je een voorraadje. Altijd handig om in huis te hebben.

Voor ongeveer 1,5 liter saus:

  • 2 kg tomaten
  • 6-8 teentjes knoflook
  • verse kruiden (rozemarijn, salie, tijm
  • flinke bos basilicum
  • 2-3 pittige pepertjes
  • olijfolie
  • zout – peper naar smaak
  • Ook Nodig: Bakplaat met opstaand randje of grote braadslee Schone lege glazen potjes om de saus in te bewaren

Oven voorverwarmen op 180° hetelucht (200° zonder de hetelucht)

Ik haal de kruiden uit mijn tuin, trouwens ook de tomaten en pepertjes komen daar vandaan. Maar de winkelier kan je er vast aan helpen. Begin om alle kruiden fijn te snijden en de knoflook grof te hakken. Snijd de pepertjes in ringetjes.

Was de tomaten, verwijder de steelaanzet (dat harde stukje) en snijd de tomaten in grove stukken. Verdeel de tomaten, kruiden, pepertjes en de knoflook over een met ruim olijfolie ingesmeerde grote braadslee of een bakplaat met opstaand randje. Strooi over het geheel zout en peper.

Plaats de bakplaat, voor 40 minuten, onder in de voorverwarmde oven.

Neem de saus uit de oven, giet het, heel voorzichtig het is heet, over in een grote, ruime pan.

Ondertussen kunnen de glazen potjes in de oven, dan worden ze gesteriliseerd en de deksels in pan met kokend water. Zie ook: Glazen inmaak weckpotten

De basilicum blaadjes kunnen er nu bij en de saus even grof pureren. Ik vind persoonlijk de stukjes erin erg prettig. Breng de saus nog even aan de kook. Maar als je liever een gladdere saus hebt is het een kwestie van de saus gladder pureren.

Haal de gesteriliseerde potjes uit de oven, deksels uit het kokende water en vul de potjes voorzichtig met de saus. Deksel er stevig opdraaien en de saus is minstens 12 maanden houdbaar. Maar dat halen ze vaak niet.

De saus is natuurlijk erg lekker bij pasta. Naar smaak kan je er diverse groenten aan toevoegen, bijvoorbeeld: Paprika, Champignons, Broccoli, Courgette. Maar eventueel ook kan je garnalen, spekblokjes stukjes kip toevoegen. Ach de mogelijkheden zijn enorm. In ieder geval veel plezier met het maken en voor later …

Eet Smakelijk!