Gevulde Speculaas



Een leuk weetje is dat speculaaskruiden, een mengsel is van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper, je eigen mengsel maken helemaal naar smaak, is een uitdaging, ik heb mij daar niet echt in verdiept verder. Het is kant en klaar te verkrijgen, wel zo makkelijk. Amandelspijs is natuurlijk ook zo te koop. Maar maak het eens zelf. Zo gedaan en zoveel meer eer van je werk. Leuke bezigheid op bijvoorbeeld een regenachtige, gure herfstdag. Denk er wel aan dat het speculaasdeeg een aantal uren, het liefst een nacht moet rusten in de koelkast. Dat bevordert de smaak en is zeker de moeite waard, ik maak het altijd een dag van te voren. Ook de spijs is goed een dag van te voren te maken. 

Ik heb voor zowel gebruik van kant en klare amandelspijs als zelf de amandelspijs maken de werkwijze vermeld. Zo is er altijd een keuze.

Ingrediënten:

  • 150 gr. boter
  • 150 gr. bruine basterdsuiker
  • 300 gr. zeeuwse bloem
  • 30 gr. karnemelk
  • 15 gr. speculaaskruiden
  • 3 gr. zout
  • 2.5 gr. dubbelkoolzuur soda (bakpoeder)
  • Voor de decoratie halve amandelen
  • 1 ei voor het strijken

Goed ingevette vorm, vierkant, rechthoekig, rond van ongeveer 20 cm Ø  Een stukje bakpapier op de bodem kan handig zijn bij het lossen.

Werkwijze:

Als je zorgt dat al de ingrediënten afgewogen klaar staan, kan je straks alles zo verwerken. Het zout kan in de karnemelk worden opgelost. De speculaaskruiden en het bakpoeder kunnen bij de bloem worden gedaan. Boter en de basterdsuiker samen vermengen, dan de karnemelk door de boter/suikermassa mengen. Als dit goed door elkaar zit de bloem helemaal toevoegen en dan met de boter/suikermassa verkruimelen totdat het geheel goed is gemengd dan totdat het een deeg wordt. Kneed het deeg op je werkblad tot een glad geheel. Vervolgens laat je het deeg afgedekt liggen, rusten in de koelkast. De volgende dag kan het verwerkt worden. Al de kruiden kunnen zo goed door het deeg trekken.

Nu eerst de amandelspijs maken. Ingrediënten:

  • 250 gram amandelen
  • 250 gram suiker
  • 1 eiwit

Maal hiervoor de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer of de keukenmachine. Voeg het eiwit toe en meng tot spijs. Daarvoor moet je het enige tijd blijven kneden, langzaam vermengen. Dit duurt even, langzaamaan wordt het steeds fijner.

Kant en klare goede amandelspijs uit de winkel kan natuurlijk altijd. De werkwijze is dan als volgt.

  • 550 amandelspijs 
  • 50 gram roomboter
  • 1 eidooier

Draai met de keukenmachine de spijs, de boter en ei samen tot een homogene massa.  Als je de spijs ook even een nacht in de koelkast laat liggen is deze wat makkelijker uit te rollen en zo verwerken verder. 

Verwarm de oven voor op 180 °C


De helft van het deeg kan worden uitgerold, tot een dikte van ongeveer ½ cm. Gebruik hiervoor een rolstok, pvc pijpje of een lege glazen fles. Bekleed hiermee de bodem van de vorm mee. Alleen de bodem, niet de op staande rand.  De spijs gelijkmatig hierover verdelen. De rest van het deeg uitrollen en daarmee de spijs afdekken.

Het ei even met een vork klutsen en met een kwastje de bovenkant met het ei bestrijken. Vervolgens de halve amandelen hierover verdelen. Vlak voordat het de oven in gaat, nog een maal strijken met ei.  Afbakken in ongeveer 35 – 40 minuten. Na het afbakken goed laten afkoelen en vervolgens in stukken snijden en klaar is je gevulde speculaas.

Lekker van genieten!