Cranberry compote


img_2376

Lekker vers gemaakte Cranberry compote, het is snel klaar en in dit seizoen zijn de verse cranberry’s goed verkrijgbaar. Cranberry’s (veenbessen) groeien voornamelijk op de waddeneilanden. 

Op wikipedia staat dat er in 1845 een vat met bessen op Terschelling aanspoelde en door een jutter achter de eerste duinenrij werd gebracht, hij dacht dat het om een waardevol vat wijn ging. Helaas voor hem, bleek de inhoud uit bessen te bestaan, hij liet het vat ter plekke achter, waarna de soort zich op Terschelling uit kon zaaien. Oorspronkelijk komen ze uit Noord-Amerika. Je komt ze het gehele jaar vooral gedroogd tegen maar probeer de verse eens. Het is zeer zeker de moeite waard en het is een heerlijk bijgerecht op tafel. Cranberry compote is lekker bij bijvoorbeeld wildvlees gerechten. 

Ingrediënten:

▪75 gram suiker

▪75 ml rode port

▪200 gram cranberry’s

▪citroenrasp

Kook de suiker in een steelpan samen met de port tot de suiker is opgelost. Voeg de cranberry’s samen met de citroenrasp toe en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Als je geen port in huis heb, kan je ook rode wijn gebruiken. De cranberry’s hoor je ook echt stuk knappen. Op deze manier krijg je een smeuïge massa. Giet de cranberry compote in schone (gesteriliseerde) potten, draai de deksel er stevig op en laat het goed afkoelen. De afgesloten potjes met de cranberry compote is zeker een jaar goed te bewaren in een kast. Is het potje geopend bewaar het dan in de koelkast. Het is ook leuk om iemand het als aardigheidje cadeau te geven.