Zeer smakelijke chocolade cookies, heerlijk vind ik ze. Ik maak ze meestal vrij klein, ongeveer 3-4 cm doorsnede maar dat is natuurlijk ook maar net wat je zelf het prettigst vind. Dat is ook het grote voordeel, naast het feit dat de ingrediënten bekend zijn, van zelf maken. Dit is een fijn recept, goed te maken en baktijd is 8-9 munten. Het lekkerst zijn ze als de koekjes een beetje zacht zijn van binnen, bijna taai eigenlijk. Maar als je de koekjes liever krokant wil moeten ze een minuutje langer in de oven.
Ingrediënten:
- 275 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 90 gram kristalsuiker
- 90 gram donkere basterdsuiker
- 175 gram pure chocolade
- 1 ei
- 125 gram roomboter
De oven voorverwarmen op 190ºC.
Hak de chocolade in kleine stukjes. Meng de bloem samen met het bakpoeder en zout in een kom. Mix de zachte boter met de basterdsuiker, kristalsuiker en het vanille-extract in een kom tot deze romig is. Voeg dan het ei toe toe. Vervolgens voeg je beetje bij beetje de bloem aan het botermengsel toe. Kneed dit goed door totdat het een mooie deegbal is. Als laatste de gehakte chocolade erdoor mengen. Maak balletjes met je handen die je op een met bakpapier bekleede bakplaat legt en druk de balletjes een beetje plat. Zorg ervoor dat de koekjes niet tegen elkaar liggen, een beetje ruimte ertussen is nodig. Dan is er ruimte voor de koekjes om wat te werken in de oven.
Bak ze in 8-10 minuten in een oven op 190 graden. Na deze baktijd zijn de koekjes nog zacht, maar als ze afkoelen worden ze harder. Dus beslist niet langer bakken, wel iets langer bakken als je heel grote koeken maakt.
Ik maak zelf mijn vanille extract, eigenlijk op dezelfde manier waarop je vanillesuiker maakt. Stop in een flesje wodka, (zo’n buikflesje) een opengesneden vanillestokje. Zet het flesje in de koelkast, na een aantal dagen is het vanille extract te gebruiken.