Champignon soep


IMG_2449

Champignonsoep hoort bij mij in het rijtje “comfortfood” thuis. Ouderwets en nostalgisch en erg lekker, waarom zou je het niet meer maken. Een heerlijke romige soep en met een stuk brood en eventueel wat kruidenboter heb je er een volwaardige maaltijd aan voor 4 personen. Zo moeilijk is het niet en geloof me dit recept van champignonsoep wordt een van je favorieten.

Ingrediënten:

  • 20 gram gedroogde eekhoorntjesbrood
  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 kg champignons
  • 1/2 eetlepel chili vlokken
  • 75 gram bloem
  • scheut olijfolie
  • 50 gram boter
  • 1 liter groente bouillon
  • 80 ml kookroom
  • 50 gram geraspte oude kaas

IMG_2425

Week het eekhoorntjesbrood ongeveer 5 minuten in een kommetje kokend water. Snijd het vervolgens in grove stukken. Borstel de champignons schoon en snijd deze in vieren, de grotere nog een keer extra doorsnijden. Snipper de ui grof en snijd de bleekselderij in dunne reepjes. Verhit in een grote pan wat olijfolie en voeg de champignons, samen met de ui en bleekselderij, de chili vlokken en de bloem toe en verhit dit even goed door. Zeef het eekhoorntjesbrood en bewaar het vocht. Vervolgens kan het eekhoorntjesbrood bij de champignon massa. Bak dit mengsel ongeveer 20 minuten en zorg ervoor dat je het regelmatig goed doorroert. Verhit de bouillon en schenk dit al roerend beetje bij beetje in de pan erbij, samen met driekwart van het vocht van het eekhoorntjesbrood. Breng vervolgens de soep aan de kook en laat je het nog ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer dan de kookroom erdoor en je kan de soep met een staafmixer glad pureren. Zelf doe ik dat maar een klein beetje, zodat er nog champignons zichtbaar blijven en zo de soep een bite houdt. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Breng de soep op smaak met zout en peper en strooi vlak voor het serveren en een beetje geraspte kaas over.

mmmm eet smakelijk.

Als er wat soep overblijft kan je dit prima gebruiken om de volgende dag er een pasta schotel mee te maken. Kook dan pasta penne al dente, laat dit goed uitlekken en doe de pasta terug in de pan. Meng de penne met de overgebleven soep en doe dit in een ingevette ovenschaal. Meng in een kom wat kaas, fijn gesneden champignons en tijm met olijfolie. Verdeel dit over de pastaschotel. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 170°C en de pasta schotel is klaar als en een goudbruin korstje op komt.