Als dOLYMPUS DIGITAL CAMERAe gehele familie bij oma kwam eten, stond er meestal Bœuf bourguignon op het menu. Door ons werd het al snel de stoofpot van oma Greet genoemd. Het is ook een recept wat makkelijk van te voren is klaar te maken. Daar wordt de stoofpot zelfs lekkerder van, een dag eerder is dan ook prima.

 

 

 

 

Tot de dag van vandaag ontkom ik er niet aan om dit met grote regelmaat in het seizoen op tafel te zetten, ik ben dan ook blij dat ik het recept van haar heb gekregen inclusief de nodige aantekeningen. Helaas leeft oma niet meer, maar van haar stoofpot genieten we nog regelmatig.

Ingrediënten:

  • 750 gram riblappen
  • 50 gram boter
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 2 sjalotjes en 2 grote uien, fijngesneden
  • 2 dl rode wijn
  • 2 dl bouillon
  • 1 bakje champignons
  • 1 flinke schep bloem
  • 1 bosje grof gesneden peterselie
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • zout en peper

Snijd het vlees in grove stukken, Smelt in een flinke braadpan de helft van de boter en fruit hierin de spekblokjes en de sjalotjes in ongeveer 2 minuten. Meng ondertussen de bloem met de stukken vlees. Haal het spek-ui mengsel uit de pan en zet even apart. Bak in het achtergebleven bakvet het vlees aan en voeg de rest van de uien toe en laat dit even meebakken en strooi er wat zout en peper naar smaak op. Voeg dan het spek–ui mengsel weer toe en voeg de rode wijn samen met de bouillon, de tijm en de laurier toe. Laat dit met de deksel op de pan minstens 2 uur heel zachtjes stoven, gebruik eventueel een vlamverdeler. Als de stoofpot voor de volgende dag is, dan na het stoven de pan op een koele plek laten staan.  

Fruit de champignons in de rest van de boter even aan en voeg dit na 2 uur stoven toe aan de ragout. Laat dit samen nog even 15 minuten zachtjes op het vuur staan. Voeg vlak voor het eten de gehakte peterselie toe. Lekker te combineren met aardappels of zilvervlies rijst. Zorg ervoor dat er ook een lekker frisse salade op tafel staat.

stoofpot

Het is een optie om kleine kriel aardappels het laatste half uur toe te voegen aan de ragout. Deze garen dan in de ragout en zijn dan heerlijk van smaak.

Eet smakelijk!

info@elmade.nl


Elma Helsloot

Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!