Stamppot met Raapstelen


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raapstelen is een echt Hollandse groente, de smaak is licht pittig en is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt. Je koopt ze meestal in bosjes en  komende tijd is het weer volop verkrijgbaar.

Tot deze Stamppot met Raapstelen ben ik gekomen omdat er naast de raapstelen ook andere ingrediënten in huis waren waarbij ik wel eens wilde proberen of dit goed was te combineren.

Ingrediënten voor ongeveer 4 personen.

  • 1 kg kruimige aardappelen (bijvoorbeeld Frieslander of Eigenheimer)
  • 1 kg raapstelen
  • 65 gram geroosterde noten
  • 6 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
  • beker warm gemaakte melk
  • klontje boter
  • beetje zout

Eerst maar eens de aardappelen, nadat ze zijn geschild kan je deze opzetten met een klein beetje zout in een laagje water, ze moeten ongeveer half onderwater staan. Meer water is niet nodig. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. In de tussentijd kan je de raapstelen schoonmaken. Verwijder de wortelaanzet en snijd de raapstelen bosjes in kleine stukjes van ongeveer 1 tot 1.5 cm. Was de gesneden steeltjes in ruim koud water en laat het uitlekken in een vergiet.

Rooster in een droge koekenpan de noten, ik had pompoen, zonnepitten en hazelnoten gepakt omdat ik dat had liggen, maar er zijn meerdere mogelijkheden natuurlijk, denk bijvoorbeeld aan pijnboompitten of walnoten. Pas wel op voor de pompoenpitten. Zij hebben n.l. de gewoonte om uit de pan te springen als het ze te heet wordt. Maar met een deksel voorkom je dat prima. Haal na het roosteren de noten uit de pan, de pan is heet en de noten blijven nakleuren ook al is het vuur eronder uit, het ze daardoor alsnog te donker worden of verbranden is dat natuurlijk zonde. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes.

Het is makkelijk te controleren met een mesje of een vork even te prikken in de aardappels of deze gaar zijn. Een gare aardappel is zacht en breekt makkelijk.

Giet de gare aardappels af en stamp ze fijn met de puree stamper of gebruik een puree knijper. Het voordeel van een puree knijper is dat de aardappels makkelijk een goede gladde puree zonder klontjes worden. Maar gewoon stampen kan natuurlijk ook, meng de warme melk en het klontje boter erdoor. Vervolgens de noten, raapstelen en de zongedroogde tomaatjes toevoegen en goed door de puree mengen.

Eet smakelijk!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA