Zaletti


IMG_2448

Zaletti zijn Venetiaanse koekjes, met rozijnen, polenta en citroen. Polenta is een mais-grielmeel en wordt veel in Italië gebruikt. De koekjes zijn zoet en zuur tegelijk en na een aantal vakanties in Italië ben ik eens op zoek gegaan naar een goed recept om deze lekkere Zalleti’s zelf te kunnen maken. Dat wil ik natuurlijk delen en hierbij is dus het recept.

Probeer het een keertje, je begint met de siroop voor het het koekje, deze bestaat uit.

  • 2 citroenen
  • 1 eetlepel droge sherry
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 95 gram rozijnen

IMG_2446

Rasp de schil van de twee citroenen, en pers de citroenen uit. Doe het sap met de sherry en de suiker in een steelpannetje en verhit dit totdat de suiker is opgelost. Giet het over de rozijnen en laat dit 2 uur staan zodat de siroop smaak goed in de rozijnen kan trekken.

Weeg ondertussen de overige ingrediënten af:

  • 125 gram roomboter
  • 100 gram kristalsuiker
  • de rasp van de citroenen
  • 2 eieren
  • 150 gram bloem
  • 90 gram polenta
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels zonnebloem of pijnboom pitten

Oven voorverwarmen op 175° C

Klop de suiker, boter en de citroenrasp tot een licht en romig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe. Zorg ervoor dat het ei goed is vermengt voordat je het tweede ei toevoegt. Voeg als dit goed is vermengt de bloem, de polenta en het bakpoeder toe. Zeef de rozijnen en bewaar de siroop, die gebruiken we later nog. Voeg samen met de zonnebloempitten de rozijnen toe aan het beslag. Doe het beslag in een spuitzak en spuit kleine bolletjes op de met bakpapier bekleedde bakplaat.

IMG_2447

Laat wel wat ruimte tussen de bolletjes anders zitten ze straks, na het bakken, tegen elkaar. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de koekjes in ongeveer 12 minuten goudbruin. Als ze uit de oven komen kan je ze even bestrijken met de siroop. Laat ze verder rustig afkoelen en geniet van deze lekkere Zaletti koekjes.