GemberJam en Diksap, daar ben ik o.a. de afgelopen dagen mee bezig geweest. Het is weer tijd voor, er is veel te oogsten. Uit onze eigen tuin, maar ook uit diverse tuinderijen. Van de druiven uit onze tuin heb ik Diksap gemaakt, dat is een mooi product om te gebruiken in bijvoorbeeld water, of over een bakje yoghurt of kwark. Het fijne ervan is dat diksap wordt gemaakt van fruit, 100% fruit, er wordt niks aan toegevoegd, geen suiker, geen conservering middelen, niks noppes nada.

Diksap heb ik gemaakt van druiven, appels en peren.

Zo heb ik ook weer gemberjam gemaakt. De gember schillen en raspen, dit samen met een beetje suiker en citroen tot jam laten geleren. Dat ruik je goed in de keuken. Vervolgens de gesteriliseerde potten vullen, goed afsluiten en even op ondersteboven zetten. In principe is de jam nu lang houdbaar, ik geef wel een grens aan van 1 jaar, maar zolang de pot goed afgesloten blijft kan er nis gebeuren. Hoewel ik verwacht dat na een aantal jaren de smaak wel achteruit zal gaan.

Ik blijf het een mooi proces vinden, door een vers product zo te bewerken dat er een mooi nieuw product ontstaat en gelijkertijd kan je het bewaren.

info@elmade.nl


Elma Helsloot

Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!