FullSizeRender 51

 

De afgelopen eeuwen, als je de geschiedenis erop nakijkt waren Groot-Brittannië en Frankrijk, niet altijd de beste vrienden. De Vrede van Utrecht in 1713 heeft daar voorzichtig een einde aangemaakt. Dit recept is een smakelijk vredesovereenkomst met een knipoog. De Franse Coq-au-Vin en de Engelse Pie, samen de Coq-au-Vin Pie. Natuurlijk maak ik dan ook het pastei deeg zelf. Zeer eenvoudig maar het resultaat is een heerlijk knapperige korst en je weet ook precies wat voor ingrediënten er zijn gebruikt. Er kan bijvoorbeeld ook een andere bloem worden gebruikt i.p.v. de gangbare tarwe.

 

 

Pie-deeg

Weeg 250 gram bloem af en snijd 125 gram koude boter in stukjes, doe er een snufje zout bij en meng dit door elkaar tot een kruimelig geheel. Maak een kuiltje in het midden en voeg 1 eidooier en 50 ml ijskoud water toe. Meng alles snel door elkaar tot er een samenhangend deeg ontstaat. Leg het deeg in het plastic tenminste een half uur in de koelkast. Maar het deeg is prima een aantal dagen te bewaren.

Ingrediënten

FullSizeRender 50

  • 6 kippendijen
  • 3 eetlepels bloem
  • 100 gram rauwe ham
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 150 gram champignon
  • tijm
  • 125 ml kippenbouillon
  • 280 ml rode wijn
  • 2 eetlepels griesmeel
  • 1 ei

Snijd de kippendijen in grove stukken. Snijd de ui, wortel, bleekselderij  en de champignons in grove stukken. Verhit ongeveer 1 eetlepel olijfolie in een ruime hapjespan. Bak het kippenvlees in twee porties mooi bruin. Bestrooi de kip met de bloem en schep deze goed door de kip stukken. Haal vervolgens de kip uit de pan en zet deze even opzij op een bord. Snijd de rauwe ham in blokjes en bak deze licht krokant. Voeg de groente, (ui, wortel, bleekselderij en de champignons) samen met de tijm toe. Laat dit even bakken zodat de geur en smaken vrijkomen. Doe de bouillon en de wijn erbij en doe vervolgens de kip terug in de pan. Roer het geheel goed door en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Draai het vuur laag en laat het ongeveer 20 minuten doorsudderen. De saus zal zich gaan binden maar je moet af en toe wel even roeren zodat het los van de bodem blijft en het niet aankoekt. Dat is echt niet lekker. Draai vervolgens het vuur uit en laat de vulling afkoelen.

Het handigste is om een springvorm (ongeveer van 20cm Ø) te gebruiken voor de Pie en vet deze goed in. Verwarm de oven voor op 180ºC.

FullSizeRender 49

 

Verdeel het deeg in drieën. Een stuk is straks voor de deksel, de andere twee vormen samen de bodem en de wand van de Pie. Rol twee delen samen uit tot een grote lap en bekleed de vorm hiermee. Druk de bodem en de wanden goed aan. Bestrooi de bodem met de griesmeel. Zet een schoorsteentje (blackbird pie funnel) in het midden van de vorm. Je kan dit eenvoudig maken door van aluminiumfolie een kokertje te rollen en deze rechtop in het midden van de beklede vorm te plaatsen. Laat het kokertje een of twee centimeter boven de rand uitkomen. Dit schoorsteentje zorgt ervoor dat er stoom kan ontsnappen uit de Pie en de bovenkant geen sompig geheel wordt. Verdeel de vulling over de bekleedde springvorm en rol dan het overgebleven deel uit en bekleed de Pie. Zodat er een deegdeksel ontstaat. In het midden steekt het schoorsteentje er een stukje bovenuit.

 

In het midden kan je ook een kruis snijden, zo kan de stoom ook ontsnappen, de kans bestaat wel dat de deksel van de Pie vochtig wordt. bestrijk de deksel met losgeklopt ei en bak de Coq-au-Vin Pie in 50 minuten in een voorverwarmde oven van 180ºC mooi goudbruin. Laat de Pie iets afkoelen voor het opdienen.

Pie 1

Eet smakelijk!

info@elmade.nl


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!